Recuperarea medicală reprezintă ramura medicinei care urmărește restabilirea capacităților funcționale pierdute de o persoană în urma unui traumatism sau din cauza bolii.
Scopul este de a îmbunătăți și de a restabili capacitatea funcțională și calitatea vieții pentru persoanele cu afecțiuni dizabilitante prin restabilirea funcției optime în contextul prezenței unor leziuni fizice, tisulare sau funcționale.
Orice tratament de recuperare începe cu o evaluare a medicului specialist, evaluare finalizată într-un plan clar de tratament, individualizat în funcție de fiecare pacient în parte.
Fizioterapia se referă la mecanismele de acțiune a factorilor fizici (masaj, exercițiu regulat, apa, lumina, căldură, electricitate) asupra organismului uman și utilizarea lor cu scop de tratare, recuperare și profilaxie. Fizioterapia reduce până la dispariție durerile patologice, musculare și articulare și îmbunătățește forța și tonicitatea musculară.
Kinetoterapia completează tratamentul de recuperare al pacientului și eficientizează procedurile terapeutice prin mișcare.
Gama de afecțiuni cărora li se adresează recuperarea medicală cuprinde:
- afecțiuni reumatismale articulare și periarticulare – coxartroză, gonartroză, periartrite, spondiloză etc;
- afecțiuni musculo-scheletale specifice – scolioză, cifoză, patologie discală, posturare, tulburări de mers etc;
- afecțiuni neurologice (periferice și centrale) – sechele post AVC, pareze, boala Parkinson, polineuropatii etc;
- afecțiuni ortopedice și posttraumatice – luxații, entorse, fracturi, postartroplastie etc;
- patologie sportivă;