Artroza

Artroza este o boala cronică, caracterizată prin durere, incapacitate funcțională cu reducerea amplitudinii mișcărilor, deformări articulare, zgomote articulare, ca urmare a degradării cartilajului. Cartilajul este țesutul elastic ce acoperă extremitățile oaselor din articulații, iar suprafața netedă a acestuia facilitează mobilitatea și atenuează șocurile. Factorii care favorizează apariția artrozei sunt:

– Vârsta – pe măsură ce înaintam în vârstă, riscul de apariție al artrozei creste.

 – Sexul – femeile au o probabilitate mai mare de a dezvolta artroza, cu toate că încă nu s-a descoperit motivul.

– Obezitatea – greutatea mai mare determină o creștere a efortului pentru articulații, cum ar fi șoldurile și genunchii. În plus, țesutul gras produce proteine care pot provoca inflamații dăunătoare în interiorul și în jurul articulațiilor.

– Leziuni la nivelul articulațiilor. Accidentele, cum ar fi cele care apar în urma practicării unui sport sau oricare alt tip de accidentare, pot crește riscul de a dezvolta artroza. Traumatismele care au avut loc cu mulți ani în urmă și aparent sunt vindecate, pot spori riscul dezvoltării artrozei.

 – Genetica – unii oameni moștenesc o tendință de a dezvolta artroza.

– Deformările osoase – anumite persoane se nasc cu articulații cu diverse malformații sau cu cartilaje cu probleme, ceea ce crește riscul dezvoltării artrozei.

 Artroza este o boală care poate fi ținută sub control, iar evoluția ei poate fi mult încetinită daca luam din timp masuri:

– practicarea poziției corecte în timpul orelor de lucru sau odihnă

– alternarea pozițiilor statice cu poziții de relaxare, cu tehnici ușoare de relaxare care le putem face la birou, la calculator (cinci minute de pauza cu exerciții ușoare de „întindere a articulațiilor”)

– controlul greutății: kilogramele în plus dăunează foarte mult, dar și obiectele grele purtate/cărate (poșetă, ghiozdan, sacoșe)

Recuperarea medicală are un rol esențial în încetinirea considerabilă a procesului degenerativ, ameliorarea și chiar eliminarea durerilor, creșterea mobilității articulare, combaterea contracturilor musculare, îmbunătățirea forței musculare, stimularea secreției de lichid sinovial articular, îmbunătățirea circulației sanguine și a troficității locale.