Riscul afecțiunilor ortopedice nediagnosticate la timp

Cele mai frecvente motive pentru care pacienții ajung la un consult de specialitate sunt entorsele, luxațiile și leziunile de menisc. Toate acestea afecțiuni necesită un consult de specialitate pentru stabilirea unui diagnostic și a unui plan de tratament corespunzător.

Afecțiunile ortopedice îți pot crea o stare de disconfort, durere de intensitate variată ce poate fi atenuată cu greu prin tratament la domiciliu. În plus, orice afecțiune ortopedică ce este nediagnosticată sau netratată la timp, poate genera complicații serioase. De aceea, îți recomandăm să fii foarte atent la simptomele specifice fiecărei afecțiuni și să faci primul pas înspre vindecarea ta.

Luxațiile netratate la timp pot cauza durere cronică care nu cedează la tratament medicamentos și la procedurile de fizioterapie. Patologia cea mai importantă în netratarea la timp a luxațiilor este artroza și limitarea importantă a mobilității articulare.

Potrivit statisticilor cea mai comună afecțiune a gleznei este entorsa, 85% dintre pacienți suferă de ligamente rupte sau suprasolicitate. Aceasta este de cele mai multe ori laterală și cauzează o răsucire a gleznei înspre sol, întinzând sau rupând ligamentele. Vindecarea acesteia poate dura de la două săptămâni la câteva luni, dar tratamentul nu se va opri aici, glezna fiind în continuare slăbită, instabilă și necesitând terapie.

Leziunile de menisc apar ca urmare a unor activităţi ce determină răsucirea puternică sau rotirea genunchiului, ca de exemplu în mişcările de pivotare ale acestuia sau la oprirea bruscă urmată de întoarcere. Alte mişcări ce pot cauza leziuni de menisc sunt genuflexiunile joase, mișcarea de aşezare în genunchi sau mişcarea de ridicare a unui obiect greu. La pacienţii vârstnici, cu modificări degenerative la nivelul articulaţiei genunchiului, leziunile se pot produce ca urmare a unui traumatism de intensitate mică sau chiar fără o cauză aparentă.