Neurologie

Bolile neurologice sunt afecțiuni ale creierului, măduvei spinării și nervilor, sisteme care au sub control toate funcțiile corpului. Astfel, o disfuncție a sistemului nervos poate fi cauza celor mai variate simptome: de la modificări ale dispoziției până la probleme motrice, tulburări de memorie, senzoriale, de deglutiție sau învățare.
O consultație la medicul specialist reprezintă primul pas în diagnosticarea afecțiunilor sistemului nervos central și periferic.
Afecțiunile neurologice cele mai frecvente sunt : accidentele vasculare cerebrale, epilepsia, traumatismele craniene, bolile neoplazice ale sistemului nervos, bolile de mișcare (Boala Parkinson), bolile de nervi periferici, neuroni motori, mușchi sau joncțiune neuro-musculara (neuropatii periferice, miastenia gravis), tulburări de somn, migrene.
În cadrul unui consult neurologic, medicul specialist realizează un examen clinic al pacientului, pentru a putea identifica afecțiunea de care acesta suferă. În timpul consultului neurologic, medicul discută cu pacientul despre simptomele pe care acesta le resimte, despre momentul apariției, istoricul medical, formele de manifestare etc. De asemenea, medicul specialist va testa funcțiile nervoase ale pacientului (reflexele).
Este foarte important ca la consultul neurologic pacienții să prezinte toate investigațiile și analizele anterioare, pentru ca medicul să își formeze o viziune de ansamblu despre afecțiunea pacientului.
În urma consultației de neurologie, medicul specialist poate să recomande analize neurologice suplimentare, pentru a putea oferi un diagnostic precis. Acestea includ analize medicale, investigații de imagistică (RMN, CT) sau explorări funcționale (Ecografie Doppler, EMG, EEG).
La Clinica MedRo consultațiile de neurologie sunt efectuate de dr. Aura – Mirela Horovei – medic specialist.